Bilgi Yeni Google Chrome Bazı Sertifikaları Kaldırıyor!

collo1

  +Üye
Katılım
3 Ara 2017
Mesajlar
320
Beğeniler
1,049
Puanları
93
Yaş
40
Konum
kayseri
Google Chrome'a gelecek yeni güncelleme, internetteki bazı web sayfaları için hiç de iyi bir haber olmayacak…

qJPNwO.jpg

Google Chrome'un tarayıcısının yeni versiyonu, internet deneyiminizi değişik bir yönde etkileyebilir. Zira Google'ın internet güvenliği ile ilgili son zamanlarda attığı birçok adıma bir yenisi eklenecek.

Yeni Google Chrome, Symantec'in güvenlik sertifikalarına güvenmeyecek. Bu, geçtiğimiz sene Symantec'in güvenlik standartlarına uygun olamyan web sayfalarını da sertifikalandırdığı haberi ortaya çıktıktan sonra Google'ın yapmak istediği bir şeydi. Symantec bunun yanında birçok kuruluşa da güvenlik şartlarını sağlamadıkları bilinmesine rağmen kendi sertifikalarını düzenleme imkanı verdi.

Google ise bunun karşısında Chrome 66 ile birlikte 1 Haziran 2016'ya kadar olan Symantec sertifikalarını tanımış ve bu sertifikaya sahip web sayfalarını güvensiz olarak işaretlemişti. Şimdi teknoloji devi, Chrome 70 ile birlikte Symantec'in markası altında bulunan VeriSign, Thawte, Equifax ve daha fazla markanın düzenlediği sertifikaları tanımayacak.

Araştırmacı Scott Helme yakın zamanda Google'ın yeni kurallarına hangi web sayfalarının uyup uymadığını araştırdı ve çoğu popüler web sayfasının Chrome tarayıcısı ile ziyaret edilemeyeceğini keşfettiğini açıkladı. Bunun karşısında Alexa'nın en popüler bir milyon web sayfası listesindeki tüm internet sayfalarını tarayan Helme, Chrome'un sertifika değişikliğinden etkilenecek sayfaların arasında Hint Federal Bankası, Penn State Federal ve birçok büyük kuruluşun da bulunduğunu gördü. TechCrunch'a göre Ferrari resmi sitesi gibi birçok web sayfası testin yapıldığı zamandan bu zamana sertifika uyumlu değil.

Diğer yandan Helme'nin taraması web sayfalarının alt domain'lerini içermiyor, bu yüzden söz konusu değişiklik sonrasında web sitelerinin sadece bir kısmı Chrome ile ulaşılamaz hale gelecek. Helme'nin makalesine yapılan bir yorumda ise bir kullanıcı
Değerli ziyaretçimiz; içeriği görüntüleyebilmek için Giriş Yap veya Kayıt Ol to view URLs content!
dahi değişiklik için hazır olmadığını gördüğünü ancak bir süre sonra sayfayı kontrol ettiğinde sayfanın DigiCert tarafından sertifikalandığını fark ettiğini belirtiyor. Lenovo, sayfanın ziyaretçilerini bu değişiklik hakkında uyarmayı da ihmal etmiyor.

Chrome internetteki en popüler tarayıcı sıfatını taşımaya devam ediyor ve Chrome'un sertifika desteğini düşürmesi diğer tarayıcıların bunu yapmasından çok daha etkili bir adım. Çoğu kullanıcının web sayfalarının sertifika değiştirme konusunda aceleci davranması sebebiyle değişikliği hissetmeyeceğini düşünüyoruz fakat yeni Chrome tarayıcınız ile web sayfalarına giriş yapamayacak olursanız, problemin esas sebebi bu olabilir.
 
  • Beğen
Reactions: Red
Üst Alt